شرکت داروسازی فایزر
شرکت داروسازی فایزر میگوید واکسن کرونای این شرکت در بیش از نود درصد موارد از انتقال ویروس کرونا پیشگیری کرده است. فایزر این واکسن آزمایشی را با همکاری شرکت بیواِنتِک ساخته است.
در مرحله سوم کارآزمایی بالینی، واکسن فایزر به ۴۳۵۰۰ نفر در شش کشور دنیا، آمریکا، آلمان، برزیل، آرژانتین، ترکیه و آفریقای جنوبی در دو نوبت به فاصله سه هفته تزریق شده است.
شرکت داروسازی فایزر میگوید در نود درصد موارد مصونیت به کرونا هفت روز بعد از تزریق نوبت دوم و ۲۸ روز بعد از نوبت اول حاصل شده است. این شرکت آمریکایی همچنین گفت در آخرین مرحله کارآزمایی بالینی هنوز هیچ عارضه جانبی جدیای مشاهده نشده است. این نتایج بر اساس تاثیر واکسن در ۹۴ داوطلب اول بوده که به کرونا مبتلا بودند.
انتشار خبر و استقبال بازارهای سهام
با اعلام خبر موثر بودن واکسن کرونای شرکت فایزر، بازارهای مالی جهان از آن استقبال کرد. در بازار سهام نیویورک، شاخصهای آمریکایی “داو جونز” و “اساندپی-۵۰۰” هم با رسیدن به قلهای جدید، رکورد جدیدی را ثبت کردهاند.
وضعیت در بازارهای اروپایی هم مشابه بود؛ شاخص کل فوتسی-۱۰۰ که متشکل از صد شرکت برتر در بریتانیاست نزدیک به ۵ درصد رشد کرد و ارزش شاخص مرجع اروپا ۴ درصد بالا رفت.
شاخصها در بازارهای فرانکفورت و پاریس هم به ترتیب ۵ و ۷ درصد تقویت شدند؛ ارزش شاخص کل “نیکی” ژاپن هم در معاملات آنلاین بیش از دو درصد رشد داشت.
بیانیه ی مدیر عامل شرکت داروسازی فایزر
آلبرت بورلا مدیرعامل و رئیس فایزر در بیانیهای نوشت: “اولین نتایج از مرحله سوم کارآزمایی بالینی واکسن کرونا شواهدی هستند از اینکه واکسن ما قادر است از کرونا پیشگیری کند.” او این نتایج را “نقطه عطفی” در تولید واکسن دانست “آن هم در زمانی که دنیا بیشترین نیاز را به آن دارد.”
تدروس آدانوم گبرهیسوس رئیس سازمان بهداشت جهانی خبر موفقیت اولیه این واکسن آزمایشی را “دلگرمکننده” خواند و به تمام دانشمندان و دستاندرکاران درود فرستاد. او نوشت برای پایان دادن به این همهگیری جهانی دنیا شاهد “نوآوری و همکاری علمی بیسابقهای” بوده است.
جمع بندی
دو شرکت سازنده قصد دارند درخواست صدور مجوز اضطراری کنند که تا آخر این ماه میلادی از این واکسن استفاده شود. با اینکه نتیجه اولیه بر اساس جمعیت کمی بوده اما این دو شرکت میگویند تا حدود دو هفته دیگر مجموع اطلاعاتشان به حدی میرسد که درخواست مجوز کنند.
بجز این واکسن، چند واکسن دیگر هم در مرحله سوم و نهایی کارآزمایی بالینی هستند اما این اولین واکسنی است که چنین نتایجی داشته است. در بسیاری از کشورهای دنیا شمار مبتلایان به کرونا، کسانی که در بیمارستان بستری میشوند یا به مراقبتهای ویژه نیاز پیدا میکنند بسرعت رو به افزایش است.
آمار ابتلا به کرونا در دنیا به ۵۱ میلیون نفر نزدیک میشود و بیش از یک میلیون و ۲۶۰ هزار نفر هم جانباختهاند. واکسن موثر، مهمترین راه برای پایان دادن به همهگیری جهانی کرونا تلقی میشود.
فایزر میگوید بر اساس برآوردها، تا پایان سال ۲۰۲۰ پنجاه میلیون و در سال ۲۰۲۱ تا ۱/۳ میلیارد دُز واکسن را در تمام دنیا عرضه خواهد کرد.
با این حال سوالهایی درباره اینکه فایزر چگونه میتواند این میزان واکسن را عرضه کند وجود دارد از جمله اینکه این واکسن باید در جای بسیار سرد، منفی هشتاد درجه سانتیگراد نگهداری شود.
علاوه بر این درباره دوام مصونیت و تاثیر واکسن در گروههای سنی متفاوت هم سوالهایی مطرحند. سوال دیگر این است که پس از بررسی کامل تمام نتایج ممکن است مشخص شود تاثیر واکسن کمتر است.
دیدگاهتان را بنویسید