مدل اتمی تامسون
مدل اتمی تامسون ؛ اتم کرهای است متشکل از پروتونهای مثبت بار که الکترونهای منفی بار را احاطه کردهاند (درست مانند کشمشهای درون کیک کشمشی) که تعداد آنها برای خنثی کردن بار مثبت کافی است. مدل اتمی تامسون اولین مدل ساختار درونی اتم به شمار میآید.
آزمایش تامسون
در سال ۱۸۸۶ اوگین گلداشتاین (۱۸۵۰ ـ ۱۹۳۱) فیزیکدان آلمانی کشف کرد که لامپ پرتو کاتودی علاوه بر پرتو کاتودی معمولی جریانی از ذرات مثبت بار را هم تولید میکند. این ذرات را پروتون نامیدند. یک سال بعد تامسون نشان داد که پرتو کاتودی تحت تأثیر میدان الکتریکی یا مغناطیسی منحرف می شود.
جوزف تامسون، با استفاده از لامپ پرتو کاتدی، به وجود ذرات زیراتمی پی برد. وی به دو سر الکترود مثبت و منفی لامپ، اختلاف پتانسیل الکتریکی وصل کرد، و مشاهده کرد که پرتو کاتدی از الکترود منفی (کاتد) به الکترود مثبت (آند) میرود. سپس در مسیر پرتو کاتدی میدان الکتریکی قرار داد و مشاهده کرد که پرتو کاتدی به سمت قطب مثبت منحرف میشود؛ و همچنین در این مسیر، توربین پرّهدار قرار داد و بر اثر برخورد پرتو به توربین، توربین شروع به حرکت میکرد.
نتیجه آزمایش
وی با تکیه بر آزمایشهای خود به این نتیجه رسید که ذرات سازنده پرتو کاتدی دارای بارالکتریکی منفی هستند و همچنین علاوه بر ماهیت موجی که پرتو دارد، ماهیت ذرهای نیز از خود نشان میدهد.
و بعدها وی دریافت که ذرات سازنده پرتو کاتدی در تمام مواد وجود دارند. وی با استناد بر آزمایشهای خود نظریه اتمی خود را مطرح ساخت. مطابق این مدل، اتم از بار الکتریکی منفی (الکترون) و بار الکتریکی مثبت تشکیل شده است که به صورت یکنواخت در سراسر اتم پخش شده است.
در مدل تامسون بار مثبت به صورت ابر بوده ( پروتون کشف نشده بود ) و الکترون ها در فضای اتم پراکنده می باشند. او نتیجه گرفت که پرتو کاتودی جریانی از ذرات منفی بار است و این ذرات (که بعدها الکترون نامیده شدند) از اتمهای فلز الکترود منفی بار، یا کاتود گسیل میشوند.
در سال ۱۹۰۹ معلوم شد که جرم الکترون ۱۸۳۷/۱ (عدد کسری یک هزار و هشتصد و سی هفتم) جرم پروتون است. الکترونها واحدهای اساسی الکتریسته به شمار میآیند. الکتریسیته جریان الکترونها درمحیطی رساناست. کشف پروتون و الکترون باعث شد تا تامسون مدل اتمی مشهور خود را ارایه کند. پس از کوتاه زمانی مدل تامسون جای خود را به مدل بهتری سپرد که شاگردش رادفورد آن را پیشنهاد کرده بود.
دیدگاهتان را بنویسید